DUNA horgászbolt - PAKS

Keresés

A tartalomhoz

Szerelékek

Bojlis szerelék összeállítása


A megfelelő csali megválasztása után a második legfontosabb dolog a megfelelő végszerelék használata. Többször előfordul, hogy folyamatosan húzta a végszereléket a hal, de bevágásnál megdöbbentő ürességet tapasztaltunk? Ebben az esetben a fő probléma a végszereléknél a hajszálelőkére fűzött csali és a horog közti távolsággal van, azaz túl messze helyezkedett el a csali a horogtól. A hal szájában volt a csali, de a horog kívül maradt, ezért nem tudott akadni. Az ilyen problémák elkerülésére szeretnék bemutatni egy hibátlanul működő végszereléket, mellyel elkerülhető a halvesztés, vagy az akadás nélküli "füstölős" kapások.

A csali mellett a horog és a hajszálelőke megválasztása az, ami eredményesség szempontjából nagyon fontos. Több márka kipróbálása után a Fox Armapoint horogtípus vált be nekem a legjobban, melyből általában 6-os méretű SSBP horgot használok /korábban más típusú horgokat is kipróbáltam, sajnos azoknál 2-3 akasztás után "megtört" a hegy és elvesztette hegyességét). Előke zsinórnak általában SUFIX Herculine Blend fonott előkét választok a lehető legkisebb méretben (általában 10-12 lb, akadós terepen maximum 25 lb).
A horogelőke elengedhetetlen tartozéka az optimális forgókapocs kiválasztása is. Az évek alatt az egyik legjobb, legpraktikusabb megoldásnak a 7-es méretű Kwik Change Swiwel gyorskapocs bizonyult
. Ennek a kapocsnak a segítségével könnyen cserélhetjük a horogelőkénket és a méretéből adódóan tökéletesen illeszkedik a belső zsinórvezetésű ólomba illetve biztonsági ólom rögzítőkbe. Ez azért fontos, mert ha a forgókapocs megfelelően be van húzva a súlyba, akkor a csali felszívásának pillanatában, a horog hegyének megakadásánál a hal megugrik, és súly ekkor segít a megfelelő akadásban. A későbbi kirohanásnál vagy a szerelék elszakadásánál viszont már nem vonszolja a hal magával a súlyt, csak a főzsinórt húzza. Ez a legkíméletesebb hajszálelőkés végszerelék alapja.
A szerelék "utolsó" fontos kelléke a gubanc gátló. Gubanc gátló műanyag vagy gumicső helyett szívesebben alkalmazok ún. Leadcore - azaz ólombetétes - zsinórt. Melynek lényege, hogy a csali közelében mozgó óvatos halakat nem ijeszti el, mivel a fonott zsinór belsejében vezetett vékony ólom szál súlya tökéletesen elfekteti a mederfenéken.

A szerelék összeállítása során 20 mm-es bojlit alkalmaztunk.

1. Kössünk hurkot a zsinór végén. A hurok méretét célszerű a csalihoz igazítani, így a csomót "rögzítőként" is használhatjuk, ezáltal a csali nem fog csúszkálni, nem szükséges megütköztetni gumi ütköztetővel sem. Ennek nagy előnye 2 db fél bojli esetén van, mivel a horog felőli bojli fél sem fog a horoghoz csúszni, nem fog eltávolodni a külső féltől.2. A csali rögzítésére én FOX bojlistoppert alkalmazok (természetesen más gyártók terméke is tökéletes erre a célra) melyből a csalihoz hasonló színűt választok.

3. A zsinórt fűzzük át a horog fülén. Fontos, hogy a hajszálelőke a csalival a horog szárának hátsó felén fusson végig. A képen látható módon állítsuk be a távolságot a bojli és a horog között. Az optimális táv, valahol 3 és 5mm között helyezkedik el. Ezt a távolságot változtathatjuk a kapókedv függvényében. Amennyiben maszatolós, finom kapások tapasztalhatóak a távolságot kicsit nagyobbra célszerű hagyni, így a horog súlyát később érzi meg a hal a csali felszippantásakor.4. Kezdjük el körbetekerni a horog körül a horogelőke zsinórt. Általában 8-10 "menetet" szoktam feltekerni, vagy maximum a horog hegyének vonaláig. Ezután a zsinórt visszabújtatom a horog fülén a horog hegyével ellentétes oldal felől.5. A horog csomómentes kötését ezzel létrehoztuk. Ez a kötés tökéletesen tart húzás esetén, viszont célszerű visszalazulás ellen rögzíteni. A rögzítésre több lehetőség is adott, pl.: speciális ragasztó, zsugorcső, gumicső,stb. Én a múlt évben a Carp 'R' Us cég termékét alkalmaztam erre a célra, mely tökéletesen bevált. Ez a termék a Mouthsnagger.6.
A MouthSnagger használata egyszerű: csak fel kell fűzni a horog előkére és ráhúzni a horog szárára. Nem kell hozzá gőz, mint a zsugorcsőhöz, és ha a horog hegye kicsorbul elég lehúzni a horogról és újból használható egy másik horogra.


A Mouthsnagger nem megy tönkre a fárasztásnál és magába szívja az aromákat. Anyagát tekintve lebeg a vízben, ezzel is könnyítve a horog súlyát. Szitakötő lárva /Dragon Fly/ és csontkukac /Maggot/ formában is rendelkezésre áll, így horgunkat pontycsemege formájúként álcázhatjuk vele. A Mouthsnaggerrel szerelt horog előke sokkal hatékonyabb, mert meghosszabbítja a horog szárát, ezért a csali kifújásakor minden alkalommal befordítja a horog hegyét a hal szája felé, így tökéletes akadást biztosít.


7. A horog előkét a másik végén hurokkal szereljük készre, ezzel a hurokkal akaszthatjuk be a Kwik Change Swivel-be (forgókapocs) az előkénket.


A szerelék következő része az ólom "előke" a gubancgátlóval. Erre a célra az Ultimate cég Super Leadcore zsinórja tökéletesen megfelel. Az ólombetétes zsinór nagy előnyei, hogy a súlyából adódóan tökéletesen elfekszik a mederfenéken, a gubancgátló csövekhez hasonlóan csökkenti a gubanc veszélyét illetve a fonott külső borítása segítségével "önmagába" szőhető és tökéletes csomót hozhatunk létre.
Az előke összeállításának lépései:

1. Kb. 8-10 cm hosszban vágjuk ki az ólom szálat a zsinórból.


2. Ólombetétes zsinórokhoz készített fűzőtűt toljunk be a zsinór belsejébe annál a pontnál amelynél a betét szálat eltávolítottuk.


3. A kb. 8-10 cm üres rész felénél toljuk ki a fűzőtűt.4. Húzzuk rá a gyorskapcsot a zsinórra.5. A fűzőtűt akasszuk be a zsinór végébe. Fontos, hogy a végétől kb. 5-10 mm-re, mert ellenkező esetben a visszahúzás közben a szövés szétnyílik, és nem tudjuk magába visszahúzni a zsinórt.

6. Amikor a tű segítségével visszahúztuk magába a zsinórt, akkor akasszuk ki a tűt,......és igazítsuk (feszítsük) meg a kötést. Amennyiben sikerült jól visszahúzni, akkor egy kb. 3-4 cm hosszú önmagába visszahúzott szakaszt kapunk, mely tökéletesen tart.


7. A főzsinór felőli végén az előzőekben bemutatottak szerint hozzuk létre a kötést, csak a forgó alkalmazása helyett önmagába hurkoljuk az ólombetétes zsinórt. Fontos, hogy a főzsinór felől ne alkalmazzunk forgó kapcsot, csak hurkot így a zsinór szakadása után az ólom a biztonsági kapoccsal együtt le tud csúszni az előkéről, így a halnak nem kell cipelnie tovább az ólmot és az ólomnál fogva történő elakadás veszélye is csökken.8. Következő lépésben az ólomrögzítő kapcsot (kedvencem a Fox - Carp Safety Sleeve) húzzuk fel az ólombetétes zsinórra. Az ólomrögzítő speciális kialakítása miatt az elakadt és beszakadó szerelék esetében sem kell attól tartani, hogy a hal nem tud majd megszabadulni az ólomtól. A kapcsot hordozó csúszógyűrű ugyanis oly nagy átmérőjű, hogy gond nélkül átfér rajta az ólomelőke véghurka is. Az ólomkapocs műanyag alkatrészei jól terepbe olvadó sötétzöld színűek.


9. Az ólmot a műanyag részbe akasztott gyorskapocsba (Speed Link) akaszthatjuk be.


Íme a kész végszerelék, működés közben is (2. és 3. kép).
Tipp: Kapástalan időszakban nem csak a csali változtatása hozhat eredményt, többször tapasztaltam, hogy csalink kiegyensúlyozása is szinte azonnal kapást eredményezett. A 2. és 3. kép között észrevehető különbség, hogy a 3.-on a fél lebegő és fél süllyedő csalival egy kiegyensúlyozott, minden vízmozgásra meglebbenő csalit hozhatunk létre. A 20,4 kg-os ponytomat is ezzel a változtatással sikerül kapásra ingerelnem Dynamite Baits Spicy Tuna & Sweet Chili bojlival.

gzVissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
googlePR.hu - ingyenes PageRank


Horgászat.wyw.hu